Haartransplantatie (fue & fut), Haarstamcel transplantatie, Haarimplantatie, Wenkbrauwtransplantatie & Haarchirurgie – Dr Harald Eberson

Alles over haartransplantatie, haartransplantatie FUE, haartransplantatie FUT, haaruitval, haarmedicatie… All about your hair

‘Kale mannen hoger risico op prostaatkanker’

Een reactie plaatsen

Las onlangs op Medical Express een bericht dat kale mannen een hoger risico hebben op prostaatkanker. Dit kwam ter sprake op een bijeenkomst van de American Urological Association (VS).

Aan dit onderzoek deden 214 mannen van 59-70 jaar met een verhoogde PSA-waarde van gemiddeld 5,8 mee. Ze waren allemaal doorverwezen voor een biopsiemonster om weefsel op prostaatkanker te laten controleren. 

Voor de biopsie werd ook bekeken hoeveel haar ze nog op hun hoofd hadden en waar precies. Naarmate de kaalheid ernstiger was, bleken mannen vaker positief getest te worden op prostaatkanker.

Uit de bijeenkomst worden volgende aandachtspunten vermeld:

Eerder screenen

“Kale mannen zouden zich meer ervan bewust moeten zijn dat ze profijt kunnen hebben van vroegere screening en, indien nodig, een eerdere biopsie moeten ondergaan. In hun onderzoek bleek dat hoe kaler de mannen waren, hoe vaker ze prostaatkanker bleken te hebben”, aldus dr. Neil Fleshner van de Toronto Universiteit.

Mannelijke hormonen

De onderzoekers denken dat mannelijke hormonen als testosteron een rol spelen bij zowel kaal worden als prostaatkanker. Het bijhormoon Dihydrotestosteron (DHT) doet de haarfollikels krimpen, waardoor het haar zwakker wordt en uiteindelijk stopt met groeien. Mogelijk lokt ook DHT indirect de ontwikkeling van prostaatkanker uit. Het exacte mechanisme is heden ten dage helaas nog steeds niet duidelijk.

Enige scepsis

Andere wetenschappers reageren sceptisch op dit onderzoek. Volgens professor Nelson Stone van de Mount Sinai School of Medicine hadden de onderzoekers de hormoonniveaus van de mannen moeten testen om erachter te komen of er een verband is tussen de hoeveelheid testosteron, DHT en de diagnose prostaatkanker. Er lijkt een verband te bestaan tussen kaalheid en prostaatkanker, maar andere factoren spelen ook een rol.

Deze studie dient nog meerdere opvolging te krijgen voordat enige evidente conclusies hieruit getrokken kunnen worden. Naar mijn weten stijgt de incidentie van kaalheid met toenemende leeftijd maar daarentegen daalt het testosteron gehalte. Dit geldt uiteraard ook met het stijgend voorkomen van prostaatkanker op hogere leeftijd. De exacte redenen zijn ook hier wederom niet opgehelderd. Mogelijk spelen andere factoren als genetica mede een belangrijke rol. Je dient altijd enige scepsis te houden ten opzichte van de statistiek. Cijfers en data suggereren vaak een verband doch hoeven niet altijd een oorzakelijk verband te betekenen.

Desondanks vroegtijdig screenen op prostaatkanker kan vaak geen kwaad,voorkomen is altijd beter dan genezen-dit geldt zowel voor uw prostaat als voor uw kaalheid.

Dr Eberson / Bron: Medical Xpress

Auteur: haartransplantatie (Fue & Fut) -haarchirurgie

Werkzaam als haarchirurg / Hair Restoration Surgeon. Gespecialiseerd in Esthetische -en reconstructieve haarchirurgie. Haartransplantatie FUE (& FUT), wenkbrauwtransplantatie en haaruitvalpreventie. Werkzaamheden bij haartransplantatie kliniek: > Eberson Hair Clinic (NL). www.ebersonhairclinic.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s