Haartransplantatie (fue & fut), Haarstamcel transplantatie, Haarimplantatie, Wenkbrauwtransplantatie & Haarchirurgie – Dr Harald Eberson

Alles over haartransplantatie, haartransplantatie FUE, haartransplantatie FUT, haaruitval, haarmedicatie… All about your hair

Haartransplantatie F.U.E. (Follicular Unit Extraction)

FUE of beter F.U.E. is de afkorting voor Follicular Unit Extraction.

Hierbij worden de haarwortels (Follikels/grafts en hun stamcel) secuur  één voor  één uit het achterhoofd of de zijkanten, uiteraard na verdoving, met een micro-boortje geponst (Extracted). Deze micro-boortjes hebben meestal een gemiddelde doorsnee van 0,6-1,25 mm.

-> Wij gebruiken in onze kliniek enkel micro-punches van 0,6-0,8mm in doorsnee  met een maximum van 0,9 mm doorsnee. Elke specifieke punch grootte wordt specifiek gebruikt voor de juiste haar follikel doorsnee en zodanig dat geen enkel ernaast liggend haartje beschadigd wordt tijdens het extraheren. Zodanig kunnen we transectie ratio (beschadiging van deze haar follikels) op een minimum houden.

Om de haar follikels uit het donor gebied te halen moeten de haren eerst goed gewassen en gedesinfecteerd worden om vervolgens kort geschoren worden. Dit geldt met name bij grotere sessies waarbij minimaal 1000 of meer grafts getransplanteerd worden. Bij kleinere behandelingen is dit niet altijd nodig. Hierbij wordt het donorgebied in deelstroken geschoren en het eigen haar weer natuurlijk overheen valt na de behandeling.

Voorbeeld FUE-haartransplantatie waarbij de donor zone geheel geschoren wordt.

Vervolgens worden deze follikels in de gewenste kale zones geïmplanteerd en hierbij wordt in principe geen scalpel (chirurgisch mesje) gebruikt om uit het achterhoofd een huidstrook (Strip) te snijden zoals gebruikelijk is bij de klassieke F.U.T. /Strip- transplantaties.

Het resultaat wordt meestal na 8 maanden duidelijk zichtbaar en na 12-14 maanden is het esthetisch resultaat van de behandeling volledig zichtbaar. Van de getransplanteerde haren groeit minimaal 90% uit tot gezonde haren. Wij geven voor deze methode een levenslange groeigarantie.

Enkele voordelen van de F.U.E. haartransplantatie:
– Doordat de follikels één voor één worden verwijderd uit het donor gebied, blijven er na het genezingsproces geen (zichtbare) littekens achter.
– Het genezingsproces in het donor gebied verloopt sneller dan bij een F.U.T.- behandeling.
– Kort haar dragen na één of meerdere F.U.E. -behandelingen, kan zonder problemen.
– Indien er na een behandeling voldoende donor haar beschikbaar blijft, kunnen er na een eerste behandeling zonder beperkingen    vervolg transplantaties uitgevoerd worden.
– De transplantatie grootte kan nauwkeurig en optimaal afgestemd worden op de behoefte van de cliënt(e).
– De behandeling is cliënt vriendelijker en wordt over het algemeen door clienten duidelijk als minder ingrijpend ervaren.
– Meerdere behandel sessies verspreid over opeenvolgende dagen is zonder problemen mogelijk waardoor het aantal te transplanteren grafts de klassieke F.U.T.- haartransplantatie passeert.

Enkele nadelen van de F.U.E. haartransplantatie:
– Het donorgebied moet kort geschoren worden bij zeer grote sessies van 1000+ grafts.
– De F.U.E. haartransplantatie is arbeidsintensief, waardoor er minder haren in een dag sessie getransplanteerd kunnen worden.
– Een F.U.E. haartransplantatie is over het algemeen duurder dan een F.U.T. -behandeling.
– Niet iedere cliënt is geschikt om middels deze methode behandeld te worden.
Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling neem dan contact met ons op via info@ebersonhairclinic.nl / www.ebersonhairclinic.nl

© Dr Eberson, Januari 2010

21 thoughts on “Haartransplantatie F.U.E. (Follicular Unit Extraction)

 1. Ik heb heel veel interesse in een haar transplantie en probeer d’r een hoop informatie over te verkrijgen.
  Nu las ik dit artikel en zou graag wat meer informatie willen over de voor en nadelen omtrent de fue behandeling,
  en zou graag op de hoogte gehouden willen worden hierover.

  Met vriendelijke groet,

  Nick

 2. Zou graag op de hoogte willen blijven, heb in het verleden 2 keer een haartransplantatie ondergaan in Haarlem.

  mvg

  wouter

 3. Hallo,

  U schrijft in uw uitleg over F.U.E dat niet iedere client geschikt is voor deze methode.
  Kunt u aangeven wanneer het dus niet geschikt is ?
  Ben je geschikt als vrouw zijnde met alopecia androgenetica ?

  Graag verneem ik van U .

  Mvg
  Rona

  • Welkom Rona,

   Klopt niet iedereen is altijd en overal geschikt voor! In principe zijn er meer kandidaten geschikt voor de F.U.E.- methode dan voor de klassieke F.U.T.-methode (Strip operatie). Dit heeft me name vaak te maken met het belastende litteken dat achterblijft in het donor gebied na elke Strip operatie.
   De nieuwe techniek voor vele nieuwe alsook “oude” cliënten & patiënten meer mogelijkheden op vlak van de hoeveelheid haar die we kunnen transplanteren alsook wat betreft sneller herstel na de ingreep. Vroeger duurde het herstel weken tot maanden. Men had last van veel zwelling vooraan het gelaat, veel korstjes op het implantatie gebied en last van het achtergebleven litteken die al dan niet zichtbaar was voor de buitenwereld… en hedendaags duurt het hele behandel traject vaak niet meer dan een week.

   Echter het is vaak een misverstand om te denken dat je ondanks deze minimale ingreep altijd en iedereen kan behandelen.
   Wie is bijvoorbeeld niet of minder geschikt?

   -patiënten met een actieve onderliggende ziekte zoals alopecia areata (auto-immuunziekte).
   -patiënten die lijden aan een psychische aandoening ( bijvoorbeeld Trichotillomanie).
   -patiënten waarvan de oorzaak van hun haaruitval een andere oorzaak heeft dan de alopecia androgenetica (de erfelijke vorm van kaalheid). Denk bijvoorbeeld haarverlies door medicijngebruik.
   -cliënten die simpelweg te hoge eisen en verwachtingen hebben van een haartransplantatie.
   -cliënten die een zodanig fijne, dunne haar structuur hebben dat de extractie van het haar haast niet mogelijk is. Dat wil zeggen er gaan meer haren verloren dan we er eruit willen halen… uiteraard is dit
   deels een kwestie van ervaring v/h medisch team hoe veel ze eruit kunnen halen maar ook een kwestie van afweging die de cliënt(e) maakt.
   -cliënten die een zodanig ernstige uitdunning achter hun hoofd hebben (minimale donor supply) dat transplantatie tot geen afdoende esthetisch resultaat zal leiden. Bijvoorbeeld Norwood klasse
   4 of hoger met een sterk uitgedund donor gebied zullen maar een matig resultaat halen in 1-2 behandelingen.
   -cliënten die voor een grotere behandeling in 1 of 2 dagen (d.w.z. meer dan 1000 grafts) absoluut niet kort geschoren willen worden.
   -dit en meer redenen zijn er en het is altijd verstandig om dit in een consult te bespreken want er zijn altijd uitzonderingen op de regels mogelijk.

   V. Zijn vrouwen met Alopecia Androgentica geschikt voor een haartransplantatie d.m.v. van deze methode.
   A. Ja, in principe wel. Mits alle condities en verwachtingen het toelaten.

   vriendelijke groeten,

   dr H. Eberson, 19-09-2010

   EBERSON HAIR CLINIC

 4. beste,

  ik zou ook nog graag wat meer info willen over de fue-methode,

  is het voor mij mogelijk om gwn weer kort haar(gemilimeterd) te nemen na een haartransplantatie? ik heb op sites gelezen dat je minilittekens overhoud op alle plekjes waar je haar is geimplanteerd en dat het in sommige gevallen best zichtbaar is.

  mvg,

  laurent

  • Hallo Jasmin,

   erg vervelend voor u!

   Het beste is in eerste instantie je eigen kliniek of behandelend arts te benaderen en deze vraag/kwestie voor te stellen, zij kennen uw situatie immers het beste.

   In principe maakt het niet uit welke methode is gebruikt de FUT- of de FUE-methode. Ook het kort scheren in deelgebieden doen wij ook voor de kleine Fue-behandelingen…

   Nu goed > Afhankelijk van de reden van uw haaruitval kan het volgende van toepassing zijn:

   1. Je haaruitval gaat gewoon door in de niet geimplanteerde gebieden zeker als je verder niet de oorzaak van je haarverlies behandeld of kan behandelen.
   2. In de (naast gelegen) gebieden waar je nieuwe haren werden geimplanteerd kan shockloss opgetreden zijn d.w.z. door de verdoving en de vloeistof die je arts onder de huid heeft gespoten wordt de bloedcirculatie van de huid tijdelijk verstoord waardoor de haarwortels verzwakt worden. Dit is een soort stress reactie waardoor het eromheen liggende haar tijdelijk gaat uitvallen maar soms kan dit permanent van aard zijn. Normalitair zou de consulent/kliniek of arts je hierover voor je behandeling hebben moeten inlichten. Misschien werd u dit ook verteld maar is u dit ontgaan tijdens het consult gesprek.
   Noch thans, u kunt hier beter met uw eigen kliniek over praten.

   Vriendelijke groet,

   Dr H. Eberson

   EBERSON HAIR CLINIC

  • Hi beste Laurent,

   Interessante vraag…

   in principe als de haarchirurg de goede vaardigheden en de juiste tools gebruikt is het kort op scheren geen probleem. Wil je je haar later glad kaal scheren dan kan het zijn dat in je donor gebied/acterhoofd wel kleine puntjes/littekens zichtbaar zullen zijn. Duidelijk zichtbare littkens aan de voorkant waar de haren geimplanteerd zijn zou geen problemen moeten opleveren tenzij zij echt grof implanteren met instrumenten en incisies voorbij de 1mm doorsnee…

   Vraag is echter indien je weet dat je in nabije toekomst je haar erg kort gaat scheren of eventueel kaal scheert of een haartransplantatie dan uberhaupt zinvol is?

   Hoop dat je hiermee verder kunt,

   vriendelijke groet, Dr. H Eberson

   EBERSON HAIR CLINIC
   is het voor mij mogelijk om gwn weer kort haar(gemilimeterd) te nemen na een haartransplantatie? ik heb op sites gelezen dat je minilittekens overhoud op alle plekjes waar je haar is geimplanteerd en dat het in sommige gevallen best zichtbaar is.

   mvg,

   laurent

 5. Hallo,

  Ik ben een vrouw en heb laatst een FUE gehad. Nou is het zo dat ik in het niet behandelde gedeelte haaruitval heb gekregen is dat normaal? Ik heb namelijk een kleine F.U.E.-behandeling genomen waarbij de donor zone niet geheel geschoren wordt. Ik ben zeer verdrietig. Ik heb me in Turkije laten behandelen.

  Ik hoop dat u mij hier over kunt vertellen.

  Ik hoor graag van u.

  Jasmijn

 6. Goedemiddag drs. Eberson

  In een reactie op de vraag van Rona F, staat het volgende citaat: “Cliënten die een zodanig fijne, dunne haar structuur hebben dat de extractie van het haar haast niet mogelijk is”. Bedoelt u hiermee echt de structuur, of de haar zelf? Ik heb zelf namelijk vrij dun en slap haar, en overweeg mijn inhammen te laten behandelen.

  Ik hoor graag van u

  Mvg. Micha

  • Beste Micha,

   Soms komt het inderdaad voor en dit is met name bij vrouwen met diffuus uit dunnend haar dat de extractie v/d haarwortels moeilijker beloopt dan normaliter. Indien de structuur / dikte erg dun is dan correspondeert dit vaak ook met de haarwortel.

   Nu an sich ligt het niet zozeer aan de dikte v/h haar alleen doch ook de structuur /broosheid v/h haar maar ook de dikte en slapte hoofdhuid zelf is een belangrijke factor. Ieder type haar en huid is weer anders net zoals ieder mens weer een uniek persoonlijkheid heeft. Ook dun haar kan getransplanteerd worden zowel bij mannen als vrouwen. Soms in wisselende ordes van behandelgrootte.

   Ik raad u aan om eens een consult bij ons te doen om zowel uw specifieke situatie te beoordelen alsook preventie advies te krijgen.

   Hoogachtend,
   dr Eberson

 7. Goedemorgen dr. Eberson

  6 jaar geleden heb ik een FUT-transplantatie ondergaanm
  Het litteken dat ik op de achterzijde heb overgehouden is mooi en goed genezen.
  Er is sprake van streep van 12cm breed. Het is een glad litteken.

  Mijn vraag:
  Is het verstandig om het litteken vol te laten zetten met FUE grafts, omdat ik vernomen heb dat dat niet altijd aanslaat.
  Dan zou ik daarna indien nodig nog medische pigmentatie kiezen.

  Ik hoop dat ik in de toekomst mijn haren wat korter kan dragen.

  Met groet,

  Jason

  • Goeden middag beste Jason,

   Goed te horen dat Uw litteken toen der tijd mooi genezen is. Scheelt ook enigszins dat het een niet al te breed litteken is.
   Ja goede vraag. Het antwoord is ja, het is wel degelijk mogelijk d.m.v. (Fue-) grafts in het litteken te plaatsen en inderdaad het resultaat wisselt en is mede afhankelijk van een aantal factoren.
   Hoe dunner / gladder een litteken hoe beter de geimplanteerde grafts / transplantaten aanslaan. Dikke littekens zijn sterk verbindweefseld en de doorbloeding ter hoogte van het litteken is sterk minder waardoor de geimplanteerde grafts onvoldoende kunnen aanslaan. Ook de dikte / sterkte van de grafts bepaald mede het succespercentage. Maar zelfs al heb je een vrij dik litteken en dun haar er zijn diverse andere mogelijkheden om het aanzien van een litteken te verbeteren.

   Medische pigmentatie is ook een mogelijkheid maar is eerder handig voor korte termijn omdat het pigment op ten duur vervaagd c.q. verkleurd. Bovendien moet je bedenken dat als je dan ook altijd op eenzelfde lengte vrij kort moet scheren omdat het gepigmenteerde deel geen groeiend haar bevat en er haarlengte verschil ontstaat. Soms is een combinatie tussen beide technieken ook ideaal als de ene techniek net iets tekort schiet wat betreft esthetisch resultaat.

   Ik hoop dat U hiermee verder kunt.

   MVG,
   dr Eberson

 8. Goedemiddag dr. Eberson,

  Ik heb last van haaruitval. Bij de kruin en inhammen ben ik zo goed als kaal. Ik doe er momenteel alles aan om verdere haarverlies te voorkomen (slik ongeveer 3 maanden propecia). Ook ik heb (zoals velen anderen die het niet accepteren om kaal te zijn) veel interesse in een haartransplantatie, maar dan volgens de fue methode.

  Een fue is al eerder bij mij uitgeprobeerd door een ander kliniek maar zonder resultaat. Daar werd mij vertelt dat het kwam doordat mijn kroes/krullend haar bijna onmogelijk of moeilijk te behandelen is. Is een fue daadwerkelijk onmogelijk voor iemand met kroeshaar? Heeft u een ervaring gehad met kroes/krullend haar?

  Ik hoor graag van u,

  Jerry

  • Beste Jerry,

   Spijtig om te horen dat uw haartransplantatie niet succesvol is verlopen. Uiteraard kan ook wel eens de beste, de grootste of de oudste kliniek falen.
   Voor alle behandeltypen geldt dat ervaring telt. Krullend haar en zeker echt kroeshaar is moeilijker c.q. arbeidsintensiever maar zeker niet per se onmogelijk. Zelfs bij de FUT-methode moeten de hairtechnicians om het gekrulde haartje heen snijden om beschadiging te voorkomen. De Fue-methode is in principe ook mogelijk voor kroeshaar.

   Wat betreft propecia bent u nog in de begin fase, resultaat wat betreft esthetisch resultaat wordt pas na c.a. 1 jaar dagelijks gebruik zichtbaar.

   Indien u wilt kunnen we er persoonlijk dieper op in via info@ebersonhairclinic.nl

   Vriendelijke groet,

   dr Eberson

 9. Beste dr. Eberson,

  Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik ben in ieder geval wat gerustgesteld. Heb de website bezocht en een afspraak gemaakt voor een consultgesprek. Tot dan.

  Met vriendelijke groet,

  Jerry

 10. Dank u wel voor al die informatie u heeft me hoop gegeven waar velen echter hebben gefaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s