Haartransplantatie (fue & fut), Haarstamcel transplantatie, Haarimplantatie, Wenkbrauwtransplantatie & Haarchirurgie – Dr Harald Eberson

Alles over haartransplantatie, haartransplantatie FUE, haartransplantatie FUT, haaruitval, haarmedicatie… All about your hair

Haartransplantatie F.U.T. (Follicular Unit Transplantation)

FUT of beter de afkorting F.U.T. betekent Follicular Unit Transplantation

De F.U.T. -methode kun je momenteel zien als een van de meest onderzochte en toegepaste haartransplantatie technieken ter wereld. Het is niet per se de oudste techniek maar de F.U.T. wordt nu al meer dan 30 jaar toegepast door alle haarchirurgen ter wereld.

In de huid groeien en liggen de haren als het ware gegroepeerd in bundels (folliculaire eenheden/follicular units).

Deze units kun je eigenlijk beschouwen als een soort fysiologische eenheden, eigenlijk als een soort mini orgaan met ieder een eigen zweetklier, bloed en zenuw takjes alsook een klein spiertje.

Al deze kleine structuren helpen mee om uw haar op een zo natuurlijk mogelijke wijze gezond te  laten groeien. En dit vormt de basis van de moderne haarchirurgie zoals deze tegenwoordig wordt uitgevoerd.

Elk van deze units bevat bijvoorbeeld 1-4 haren en zijn slechts enkele millimeters in doorsnee groot. Om deze te verwijderen uit de huidstrook (nadat deze vanuit het achterhoofd is gehaald) van de patiënt moeten deze onder behoorlijke vergroting onder de microscoop worden “versneden” tot kleinere eenheden.

Om zo later op een zo natuurlijk mogelijke wijze weer terug geplaatst te worden op de gewenste kale zones.

Dit is een uiterst secuur en arbeidsintensief proces waardoor een grote haartransplantatie, waarbij we bijvoorbeeld >4500 haren implanteren, een hele dagbehandeling voor uit trekken.

Om elke haarimplantatie succesvol te laten verlopen heb je niet alleen een ervaren medisch team nodig maar ook de juiste omgevings factoren in de operatie ruimte zijn voor de haar follikels (grafts) van vitaal belang.

Voordelen van de F.U.T. haartransplantatie:
– De F.U.T. – methode is meestal goedkoper dan de F.U.E. – methode.
– Is minder arbeidsintensief dan de F.U.E. – methode en omvat een kortere behandeltijd.
– Er kunnen maximaal 3000 grafts (indien goede donor zone aanwezig) in een dagbehandeling getransplanteerd worden.

Nadelen F.U.T. haartransplantatie

– Op het achterhoofd in het donor gebied blijft een zichtbaar litteken achter (maar het aanwezige haar zorgt voor
bedekking van het litteken).
– Het is medisch-technisch niet verantwoordelijk om meerdere dagelijkse behandelingen achter elkaar uit te voeren.
Het litteken in het donor gebied moet namelijk eerst volledig hersteld zijn voor een vervolg behandeling mogelijk is.
– De factoren die invloed hebben op het genezingsproces van het litteken in het donor-
gebied zijn zeer moeilijk te controleren.  Er kan dus nooit een minimaal litteken gegarandeerd worden bij deze methode!
– Bij het dragen van zeer kort haar is het litteken meestal duidelijk zichtbaar.
– Het verwijderen van de haarstrip uit het donor gebied en het blijvende (zichtbare) litteken worden door veel cliënten als beschadigend ervaren.

Opm. In het verleden hebben we de F.U.T. -techniek veel toegepast en ze wordt nog steeds in talrijke klinieken toegepast maar wij passen deze techniek vanwege de vele nadelen voor de cliënt niet meer toe!

©Dr H. Eberson 21-12-2009

14 thoughts on “Haartransplantatie F.U.T. (Follicular Unit Transplantation)

 1. Hallo,
  Ik ben van plan om binnenkort een haartransplantatie uit te laten voeren. Echter ik twijfel nog wat betreft de methode.

  Tav van de FUT techniek heb ik een vraag die ik graag aan u wil voorleggen:

  Hiervoor heb ik een arts geraadpleegd die mij wist te vertellen dat als het haar eenmaal getransplanteerd is, dat deze binnen een maand weer zou uitvallen vanwege het zogenaamde “shock effect”. Hierna, zou nieuw haar uit de grafts groeien. En gezien de gem.snelheid van haargroei, zou dit ongeveer 6 tot 9 maanden duren vorodat er weer haar is op de kale plekken met normale lengte.
  Mijn vraag aan u is of dit correct is of niet?
  Zijn reactie:
  “During the first ten days, virtually all of the transplanted hairs, inevitably traumatized by their relocation, will fall out (“shock loss”). After two to three months new hair will begin to grow from the moved follicles. The patient’s hair will grow normally, and continue to thicken through the next six to nine months.”

  Ik hoor graag van u hoe u erover denkt.

  Met vriendelijke groeten,

  Adnaan

  • Beste Adnaan,

   de arts heeft gelijk. Haren die van de donor zone worden verplaatst vallen na 2-4 weken na de implantatie meestal tijdelijk uit. Daarna begint de hergroei na 3-4 maanden.
   Schock loss is niet helemaal de term die gebruikt wordt voor tijdelijk haarverlies na implantatie maar het mechanisme is wel dezelfde.
   Haren die eruit worden gehaald hetzij via de FUT- alsook de FUE-methode ontvangen allen tijdelijk geen bloedtoevoer meer waardoor essentiele voeding en zuurstof voor de haarwortels ontbreekt. De geimplanteerde grafts en dus met name de geimplanteerde haarwortels gooien na enkele weken het overtollige keratine van zich af. De haarwortel blijft echter achter in de hoofdhuid zitten en groeit weer opnieuw met de snelheid die dezelfde is als die van het donor haar. De gemiddelde groei snelheid per haarfollikel is 0.5-1 cm per maand vandaar dat je pas na 6-9 maanden later pas duidelijk resultaat begint te zien. Het eind resultaat pas na 12 maanden.

   Hoop dat u hiermee verder kunt en wens u alvast veel succes en groei toe met uw haartransplantatie!

   Dr H. Eberson

   EBERSON HAIR CLINIC

   • Hallo,

    Mijn dank voor uw duidelijke antwoord. Echter, ik heb nog wat aanvullende vragen:
    Is het niet zo dat het haar juist met de haarwortel uitvalt (zeer kleine bolletjes aan een uiteinde van het haar). Dit vraag ik omdat toen mijn haar uitviel (in het begin) ik hier altijd op lette. Als dit niet de haarwortel is, wat is dit dan?
    Een volgend vraag is tav de medicatie: mijn arts raadt mij aan om na een eventuele behandeling te beginnen met Propecia en Rogaine. Mijn vraag aan u is of dit echt noodzakelijk en raadzaam is. Ik kwam namelijk op het web nog een ander middel tegen, wat natuurlijke ingredienten bevat (Priorin). Is dat geen (beter) alternatief voor de eerstgenoemde medicijnen.

 2. Hallo Adnaan,

  Nee de haarwortel valt niet eruit, soms vindt je wel per ongeluk een enkele los geraakte haarwortel terug.
  Je arts bedoeld het waarschijnlijk goed wat betreft de geadviseerde middelen.

  Alle drie middelen hebben eenieder een ander werkingsmechanisme:

  -Propecia, blokkeerd de aanmaak van een bijproduct van testosteron namelijk
  D.H.T. welke je haarwortels beschadigen en mede een belangrijke
  oorzaak van mannelijke kaalheid zijn. (Het mechanisme kun je
  verder nalezen op dit blog…).
  -Rogaine: Ook wel beter bekend door de werkzame stof minoxidil erin,
  verlengd de groeifase van je haren waardoor deze langer
  blijven groeien.
  -Priorin: Is geen geneesmiddel maar een voedingssupplement met
  vitaminen erin die zorgen voor eventuele extra voeding van de
  haarwortels.

  Welke middelen je voorkeur genieten moet je zelf bepalen als ook hun voors- en tegens afwegen. Ik mag niet zomaar een advies afgeven zonder jou te hebben gesproken… maar een ding is zeker: voorkomen is altijd beter dan genezen!

  Vriendelijke groet,
  Dr H. Eberson

  EBERSON HAIR CLINIC

 3. Ik heb onlangs een FUT behandeling ondergaan. Nu valt het mij op dat onder het litteken (wat er voor der rest goed uitziet) de haargroei erg dun is. Komt dat nog terug of zal dat zo blijven?

  • Beste Marten,

   Door dat de doorbloeding van de huid en de eronder liggende haarfollikels door de incisie worden ondermijnd krijgen deze tijdelijk minder “voeding” en ontstaat shockloss. In principe is dit meestal tijdelijk en start hergroei enkele maanden later.

   Ik wens U voorspoedige haargroei toe!

   Dr Eberson

 4. Beste heer/mevrouw,

  Is de FUT methode ook van toepassing voor mannen met croeshaar? Indien niet, wat raad u mij aan aangezien ik niet over voldoende donorharen beschikt, en bovendien zijn ze bijzonder dun.

  • Beste R.B.

   Goede vraag. Zowel met de F.U.T. – als de F.U.E. methode kun je kroeshaar oogsten. Het succes van de oogstpercentage hangt af van de kunde van de kliniek en met welke techniek zij de meeste ervaring hebben. In principe beschadig je ook haarwortels, zeker met echt kroeshaar, met de wat oudere FUT/Strip transplantatie.

   Verder is het belangrijk goed af te wegen voor uw zelf of u daadwerkelijk geschikt bent voor een haartransplantatie met onvoldoende donorhaar.

   Indien u mij foto’s opstuurt van uw donorhaar aan info@ebersonhairclinic.nl kan ik een eerste beoordeling aan u geven.

   Vriendelijke groet,

   Dokter Eberson, Amsterdam.

 5. Geachte Heer/Mevrouw,

  Ik heb een litteken op mijn hoofd van een hechting. Op de litteken heb ik geen haar, daaromheen is mijn haar heel dun geworden. Wat is hier een oplossing voor? Ik hoor graag van u.

  • Geachte heer Ayaz,

   Haarverlies kort na een operatie rondom een litteken is meestal van tijdelijke aard. In een enkel geval kan dit permanent zijn. De meest permanente oplossing is het implanteren van eigen haar in het litteken zelf bijvoorbeeld via de FUE-methode.

   Een andere oplossingvan korte duur zou micro-pigmentatie kunnen zijn. De pigmenten verkleuren na verloop van tijd en regelmatige touch-ups zijn noodzakelijk.

   EHC, Amsterdam.

 6. Hallo, een maandje geleden heb ik een FUE ondergaan. Nu begint alle getransplanteerde haar weer uit te vallen. De wortel zou normaliter moeten blijven zitten. Toch zie ik dat sommige haartjes aan de onderkant een soort hoekje hebben. Vaak zit er dan ook een miniscuul zwart bolletje/puntje aan de haar. Is dit zorgelijk? Groeten, El

  • Beste El,

   Voor de meeste cliënten geldt dat circa 1 maand na elk type haartransplantatie (Fue of Fut) de haartjes gaan uitvallen. De transplantaten gaan in een slaapfase/rustfase om later weer actief te worden.
   Wat u ziet zijn meestal niet de haarwortels zelf maar dit is het resterend deel,de haarschacht rondom de haarwortel en de papil gelegen die mede uitvalt.

   Ik zou me nu niet druk maken het hoort erbij.
   De meeste haarwortels zitten reeds stevig verankerd 1 week post operatief.

   Over 3-4 maanden geldt voor de meeste cliënten dat de hergroei weer van start gaat.

   Succes en voorspoedige groei gewenst.

   Dr Eberson

   Oktober 2013

   • Okee dus als ik het goed heb begrepen valt de papil mee uit met het haartje, maar blijft de wortel zitten. Bedankt.

 7. Hi El,
  correctie van mijn kant uit,drukke werkweek gehad.

  Niet de papil zelf, deze bevat namelijk veel kleine bloedvaatjes voor de voeding van de haarwortel.
  Het is de haarschacht rondom de haarwortel en de eronder liggende papil die tijdelijk uitvalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s